12 de febrer 2021

DH Lab 17. Enquestes electorals

Aprofitant la celebració de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge, el nostre alumnat ha elaborat aquesta enquesta electoral per fer un simulacre de distribució d'escons a la circumscripció de Barcelona. Estem molt satisfets perquè en només quatre dies l'han contestat més de 1.200 persones (superant les xifres de la darrera enquesta del CEO, per exemple). Després de tractar les dades, us presentem alguns dels resultats.

Si considerem tots els vots (vàlids i no vàlids), descartem les candidatures que no superen la barrera electoral del 3%, apliquem la regla D'Hondt i considerem Catalunya com una circumscripció única, el repartiment dels 135 escons al Parlament de Catalunya seria aquest:



En una aproximació molt més acurada perquè la gran majoria de respostes corresponen a residents a la província de Barcelona (més del 93 %), si considerem només els vots vàlids i apliquem la regla D'Hondt i la barrera del 3% a la circumscripció de Barcelona, el resultat dels 85 escons seria aquest:


També hem demanat a l'alumnat de DH que analitzi els resultats segmentant la població segons els criteris que vulguin. Aquí en teniu alguns exemples:

Si només votessin les persones que s'identifiquen com a dones:


Si només votessin menors d'edat:


Si només votessin les persones que s'identifiquen econòmicament amb el centredreta i la dreta:


Si només votessin les persones que a les darreres eleccions havien votat ERC, atès que va ser la força més votada per les persones enquestades:


Si només votessin les persones de més d'1,71 metres d'alçada:


Aquest darrer gràfic segurament us haurà cridat l'atenció. Vam incloure les franges d'alçada perquè els nostres companys i companyes de Science Workshop poguessin aplicar la prova de Khi-quadrat per comprovar si hi ha una relació entre alçada i pensament ideològic. La setmana vinent us farem arribar els resultats.

Sobre la pregunta del referèndum i el famós suport del 80% de la població catalana:


Per acabar, ja sabem que no som ni José Félix Tezanos ni el diari d'Andorra, però esperem que la Junta Electoral Central no intervingui en aquesta publicació dels resultats. L'objectiu de l'enquesta no és altre que conèixer el funcionament de les enquestes i els processos electorals amb finalitats exclusivament educatives. A més, ens servirà per comparar-la amb els resultats reals i analitzar el grau d'asimetria que podem trobar entre l'entorn de l'escola i el conjunt de la societat. Recordem que els resultats a les darreres eleccions al Parlament per la circumscripció de Barcelona van ser aquests:


Gràcies a tothom qui ha participat en l'enquesta i ens ha ajudat a difondre-la!