04 de febrer 2021

DH Lab 6. Experiment psicològic

Un any més, el grup classe de DH ha dissenyat un experiment psicològic per posar en pràctica el mètode científic aplicat a la recerca en psicologia. La temàtica que han volgut explorar és la pressió de grup entre l'alumnat. En les seves pròpies paraules:

"L’objectiu principal del nostre experiment és veure com reaccionen els i les alumnes de primer i de segon de Batxillerat a una nova llista penjada a les finestres de cada classe. Volem observar com els subjectes, sense cap explicació prèvia, decideixen ells i elles mateixes si sumar-se a la llista, no apuntar-s’hi o directament ignorar-la. 
Un dels punts principals que volem avaluar és la pressió social a la qual s’exposen els i les alumnes, si segueixen el grup i s’apunten a la llista o si, al contrari, no tenen por a donar la seva opinió i portar la contrària a la majoria i, per tant, no apuntar-s’hi. Un dels altres aspectes que hem cregut rellevant ha sigut la importància de l’autoritat, és a dir, nosaltres hem plantejat el problema pensant que cap persona del professorat (exceptuant el JA i l’AP) sàpiguen res de l’existència de la llista. D’aquesta manera volem comprovar si sense haver-hi l’autoritat del professor o professora, els subjectes tenen més llibertat de decisió a l’hora d’anotar-hi o no el seu nom." 

Després d'explicar les variables, plantejar la hipòtesi, recollir les dades i analitzar-les, sembla que l'experiment no ha sigut del tot reeixit:

"Primerament hem tingut la sensació que hem fet fallida amb aquest experiment, ja que no hem obtingut els resultats que esperàvem. Si bé és cert que gairebé ningú s’hi ha apuntat, hi hagut diverses persones han fet comentaris sobre la fitxa i s’han creat alguns debats entorn a ella. Per tant, hem aconseguit que es plantegin de què va, que preguntin, que es qüestionin si apuntar-s’hi o no, que tinguin en compte si les seves persones més properes s’hi han apuntat, les respostes que el professorat els ha donat, etc. Ara, veient-ho amb perspectiva, segurament plantejariem d’una manera diferent l’experiment, però del que hem fet també n’extraiem conclusions. 
Moltes companyes han preguntat de què es tractava i així hem observat que tenen inquietud envers coses noves al seu entorn, i que no són tan fàcils de convèncer com en un principi haviem pensat a la nostra hipòtesi, doncs tan sols dos subjectes que no formaven part de l’experiment s’hi han apuntat."